keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Vanhuspalvelulaista vääntämällä väännettiin surkea torso

Hallituksen Hallituspuolueiden pitkällisen kinastelun ja kädenväännön jälkeen syntynyt ratkaisu vanhuspalvelulaista on todella surkea torso. Sitovia henkilöstömitoituksia lupailleet SDP, Vasemmistoliitto ja vihreät tekivät näyttävän mahalaskun, jossa vanhuksia vedettiin taas kölin alta - toisin sanoen petettiin jälleen kerran katteettomilla lupauksilla. Ainoana puolueena sitovia henkilöstömitoituksia vastustanut kokoomus sai tahtonsa läpi.

Hyvän hoidon vaatimaksi mitoitukseksi on sosiaali- ja terveysministeriön suosituksissa määritelty 0,7 – 0.8 hoitajaa vanhusta kohti ympärivuorokautisessa laitoshoidossa. Muissa pohjoismaissa suosi
tukset ovat toista luokkaa korkeammalla
. Suositusten toteuttamiseksi tarvittaisiin lisärahoitusta Kuntaliiton mukaan noin 240 miljoonaa euroa.

Hallituksen Budjettiriihen yhteydessä
sovittiin, että mitään sitovia normeja ei nyt määritellä vaan kuntien toivotaan vapaaehtoisesti parantavan palveluja. Rahaa kunnille esitetään tähän vain pieni murto-osa tarvittavasta. Jos vapaaehtoisia suosituksia ei toteuteta, hallitus lupaa säätää 2015 asetuksella normit. Mutta niidenkin minimitaso olisi 0,5 työntekijää vanhusta kohti, mikä on vähemmän kuin nykyinen taso lähes kaikissa hoitopaikoissa. Eikä kokoomus ole sitoutunut edes tähän.

Eli ei tullut sitovia normeja eikä
tarvittavaa rahaa, ei edes lupausta hyvän hoidon edellyttämien henkilöstömitoitusten toteuttamisesta myöhemminkään. Surkean torsoksi jääneen vanhuspalvelulain kaupantekijäiseksi hallitus leikkaa kuntien sosiaali-, terveys- ja muista peruspalveluista moninkertaisesti sen, mitä vanhuspalvelulain toteuttamiseen nyt luvataan.

Mitä me kommunistit esitämme vanhuspalvelujen kuntoon laittamiseksi:

Vanhuspalvelulakiin on kirjattava hyvän hoidon edellyttämät sitovat henkilöstönormit niin kotihoidossa, palveluasumisessa kuin laitoksissa. Tämä edellyttää kunnallisten vanhuspalvelujen kehittämistä ja niiden alibudjetoinnin lopettamista. Omaishoitajien tukea on lisättävä. Vanhuksia ei saa rahastaa ja eriarvoistaa palveluseteleillä ja tehostetussa palveluasumisessa. Myös vammaisten oikeus hyvään hoitoon ja itsemääräämiseen on turvattava.


Reijo Sutinen
SKP:n kuntavaaliehdokas
Riihimäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti