perjantai 26. lokakuuta 2012

Riihimäen sairaalan palvelutaso on turvattava


Riihimäen sairaalan alasajo on nostattanut asukkaiden kovan vastarinnan. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen riihimäkeläiset hallituksen jäsenet Kari Kaistinen (SDP) ja Olli Puputti (KOK) ovat joutuneet asukkaiden kovan kritiikin kohteeksi.

Reijo Sutinen kertoo, että kaupunkilaiset ovat vuosikymmenten ajan tottuneet täyden palveluiden sairaalapalveluihin.
- Sairaanhoitopiiri ei ole kuunnellut eikä ymmärtäneet Riihimäen edustajana toimineen kirurgian ylilääkärin Olli Tammisen toimintaa, koska hän ei ole hyväksynyt sairaanhoitopiirin strategiapaperiin pohjautuvaa Riihimäen palveluiden alasajoa. Sairaanhoitopiiri on viitannut kintaalla yhteistyölle henkilöstön kanssa eikä liioin ole vaivautunut tiedottamaan esitetyistä palveluiden alasajosta ja muutoksista, sanoo Sutinen.
Alasajoa useassa vaiheessa
Sutisen mukaan riihimäkeläiset muistavat hyvin erikoislääkärijohtoisen aluesairaalan, jonka hyvää palvelutasoa he aivan oikein ja perustelluista syistä kaipaavat.
Tänään palvelut näyttävät olevan enää muisto vain. Alasajo on tehty useassa vaiheessa: Naistentautien toiminta lopetettiin kaksi vuotta sitten, sitten lääkekeskus lopetettiin, kuten myös valvontayksikkö ja noin puolet kirurgian ja sisätautien sairaansijoista. Lähtö koitti niin psykiatrian vuodeosastolle, lonkkaproteesileikkauksille kuin terveyskeskuksen yöpäivystykselle.
-sairaanhoitopiirin luottamushenkilöt kutsuvat edellä mainittujen päätösten toteuttamista ”strategiapaperin mukaiseksi kehittämiseksi”. Tätä ei missään nimessä ole rehellistä, vielä vähemmän Riihimäen asukkaiden etujen mukaista toimintaa, toteaa Sutinen.

Hänen mukaansa nyt uuden vaaleilla valittavan kaupunginvaltuuston on ensi työkseen yhdessä sairaalan henkilökunnan ja asukkaiden kanssa käytävä kaikki vaihtoehdot läpi sairaalapalvelujen säilyttämiseksi. Hyvinkään ja Riihimäen sairaaloiden yhteistyöstä on viimeinkin aloitettu yhteistyöneuvottelut.
Riihimäen hallintojohtaja Jussi Savola perusteli lokakuussa Riihimäen lukion vaalipaneelin alustuspuheenvuorossaan yhteistyöneuvotteluja sillä, että vuoden 2014 alusta terveydenhuoltolaki antaa potilaille valinnan vapauden valita, mistä hankkivat erikoissairaanhoidon palvelut. Olettamus on, että iso osa seudun asukkaista kääntyy lähinaapurin Hyvinkään puoleen. Muutoksella olisi vaikutuksia myös Hämeenlinnaan, sanoo Sutinen.
Hän ennakoi, että kuntavaalien jälkeen tulossa rajut sairaanhoitopiirejä koskevat valtakunnalliset muutokset Kataisen hallituksen virkamiesvalmistelussa olevassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistuksen myötä.  
-hyvä, että Hyvinkään kanssa on käynnistetty neuvottelut, muitta tässäkin asiassa olisi pitänyt toimia ennakoivasti jo neljä vuotta sitten. Meidän kommunistien ja asukkaiden tulee toimia sairaala asiassa aktiivisesti yhdessä Riihimäen sairaalan henkilökunnan kanssa parhaan tuloksen saamiseksi.
Julkisen terveydenhuolto kuntoon
SKP:n kuntavaaliehdokkaana olevan Reijo Sutisen mukaan kommunistien ja asukkaiden tulee toimia sairaala asiassa aktiivisesti yhdessä Riihimäen sairaalan henkilökunnan kassa parhaan tuloksen saamiseksi.
Me kommunistit vaadimme julkisen terveydenhuollon laittamista kuntoon. Terveyserojen kaventamiseksi on kuntien perusterveydenhuolto tehtävä maksuttomaksi. Hoitotakuu on saatava toimimaan kaikissa terveyspalveluissa. Kuntien terveyskekuksissa on kehitettävä myös terveydenhuoltoa. Tämä edellyttää valtion rahoituksen lisäämistä. Erijoissairaanhoitoa ei saa siirtää nykyistä laajemmin kuntien vastuulle eikä alistaa yksityisille markinoille, listaa Sutinen.

(Tiedonantaja Riihimäki 26.10.2012)
 

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti