keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kuka vei rahat kuntien palveluista?

Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus leikkaa kuntien tuloja vaalikauden aikana ainakin 4,5 miljardia euroa yli miljardi euroa vuodessa. Näin kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja kristilliset heikentävät kuntien mahdollisuuksia järjestää peruspalveluja.

Nykyinen hallitus ja sen edeltäjät ovat 90-luvun puolivälistä alkaen tehdyillä päätöksillä vieneet kuntien tuloista yli 5 miljardia euroa vuositasolla laskien. Tämän politiikan seuraukset on nähtävissä Riihimäellä. Lisäksi vaikeuksia ovat lisänneet kaupunkimme johdon holtiton taloudenpito ja velanotto.

Mistä lisää rahaa palveluihin?

Suomen kommunistinen puolue vaatii eduskuntapuolueita perumaan kuntien valtionosuuksien ja yhteisövero-osuuksien leikkaamisen. Siihen löytyy rahaa esimerkiksi karsimalla suurituloisten ja suuryhtiöiden verohelpotuksia sekä asemäärärahoja.

Pääomatuloista ei makseta nyt lainkaan kunnallisveroa. Verottamalla pääomatuloja samalla tavalla kuin muitakin tuloja, kertyy kunnille noin 1,5 miljardia euroa lisätuloja vuosittain.

Oikea vaihtoehto ei sen sijaan ole nykyisen kunnallisveron korottaminen. Kunnallisvero on tasavero, joka rasittaa pieni- ja keskituloisia suhteellisesti enemmän kuin valtion tulovero. Kunnallisvero on muutettava progressiiviseksi, tulojen mukaan kiristyväksi.

Kunnat voivat säästää tuottamalla palvelut pääsääntöisesti itse sen sijaan, että ostavat kalliita palveluja yksityisiltä yrityksiltä. Esimerkiksi terveys- ja hoiva-alan yritykset laskuttavat kunnilta ylihintoja eivätkä suurimmat niistä maksa edes veroja Suomeen.

Kunnat voivat yhdessä kehittää tietotekniikan avoimia ohjelmistoja ja luopua kalliista lisenssimaksuista. Ne voivat myös perustaa rakennusliikkeitä ja välttää näin ylisuuria urakkahintoja ja harmaata taloutta. Kuntien omistamat energialaitokset ovat esimerkkejä siitä, että kunnat voivat kehittää myös tuloa tuottavaa liiketoimintaa.

Reijo Sutinen nro 56
kuntavaaliehdokas (SKP)
Riihimäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti