tiistai 1. maaliskuuta 2011

Näpit irti eläkkeistä!


Vaalien alla toteutettu takuueläke nostaa kaikkein pienimmät eläkkeet 685 euroon kuukaudessa. Takuueläke on täysin riittämätön ja jää satoja euroja alle EU:n 
määrittelemän köyhyysrajan.

Keskimääräinen työeläke oli 1 344 euroa kuukaudessa vuonna 2009. Silläkin on vaikea tulla toimeen. Naisilla keskimääräinen työeläke jäi alle 1 200 euroon. Erityisen vaikea tilanne on jo nuorena työkyvyttömyyden takia eläkkeelle jääneillä.

Paavo Lipposen johtama hallitus otti vuonna 1996 käyttöön ns. taitetun indeksin. Sen seurauksena eläke, joka vuonna 1995 oli 60 % henkilön tuolloisesta palkasta, oli vuonna 2009 enää alle 48 % vastaavasta palkkatasosta. Lipposen toisen hallituksen päättämä elinaikakerroin on alkanut vaikuttaa vuoden 2010 alusta vuonna 1948 syntyneiden eläkkeisiin noin 1 % alenemalla. Vuonna 1950 syntyneiden eläkkeistä nipistetään jo 3 %. Kerroin syö nuorempien ikäluokkien eläkkeitä vuosi vuodelta yhä enemmän niin, että vuonna 1980 syntyneiden vastaavista eläkkeistä otetaan pois peräti 17 %.

Elinkeinoelämän keskusliitto ajaa eläkeikärajan nostamista, vaikka suuri osa työntekijöistä ei jaksa nykyiseenkään eläkeikään. Tässä sivuutetaan sekin, että suomalaiset tekevät jo nyt työtä keskimäärin kolme vuotta pidempään kuin muissa EU-maissa.

EK ja valtiovarainministeriö pelottelevat ”eläkepommilla”. Eläkerahastoissa olevat työ-eläkevarat ovat kuitenkin kasvaneet vuodesta 1995 yli kolminkertaisiksi. Vuonna 2010 eläkerahastoissa oli 134 miljardia euroa ja niihin kertyi maksuja hieman enemmän kuin maksettiin ulos. Todellinen ”eläkepommi” on sen sijaan ollut eläkerahastojen varojen riskisijoittaminen ns. hedge-rahastoihin ja pörssipeliin

Esitykset eläketurvan parantamiseksi:

- Eläkeikää ei saa nostaa.

- Rakennusalan työntekijöiden eläkeikää on laskettava 58 vuoteen.

- Kansaneläkkeen ja pienten työ-eläkkeiden vähimmäistaso on nostettava 900 euroon kuukaudessa verottomana. 63-64-vuotiaiden kansaneläkkeitä koskeva varhennusvähennys on poistettava ja heille on maksettava eläke täysimääräisenä. On alennettava ylisuuri 4,5 % superkarttuma, joka nostaa pidempään 68 ikävuoteen töissä jaksavien eläkkeen jopa 90 %:iin palkasta, koska se eriarvoistaa eläkeläisten asemaa.

- Taitetusta indeksistä on luovuttava ja on palattava alkuperäiseen käytäntöön eli työeläkeindeksi sidotaan yleiseen ansiotasokehitykseen.

- Elinaikakertoimen käyttöönotosta on luovuttava.

- Eläkevaroja ei saa käyttää riskisijoittamiseen. Työeläkerahasto tulee ottaa yhteiskunnan demokraattiseen hallintaan. Eläkeyhtiöiden johtajien ja hallitusten kohtuuttomia palkkoja ja palkkioita on leikattava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti