torstai 31. maaliskuuta 2011

Asumismenot alas

Suomalainen maksaa asumisestaan maltaita, eikä silti useinkaan saa haluamaansa. Sekä vuokrat että omistusasuntojen hinnat ovat nousseet kohtuuttomasti. Sääntelyn purkaminen on ”laillistanut” kiskurivuokrien perimisen. Kokoomuslaisen asuntoministerin, pankkien ja rakennusliikkeiden toimesta on ajettu alas ns. sosiaalinen asuntotuotanto. Samalla asumisesta on tullut yhä enemmän sijoitustoimintaa, joka on nostanut entisestään sen hintaa.
 Asumisen hintaa nostavat myös asumiseen kohdistuvan kiinteistöveron korotukset, monien kuntien perimät kohtuuttomat tonttivuokrat, energian ja veden hinta, peruskorjaukset ja monet muut kustannukset. Asunnottomuuden torjumiseksi on tehty ohjelmia, mutta asunnottomuus ei ole juurikaan vähentynyt. Lisäksi moni haluaisi vaihtaa asuntoa sopivammaksi, mutta ei voi, koska muutos tulisi liian kalliiksi. Erityisesti monet nuoret asuvat yhä pidempään kotona, koska heillä ei ole varaa omaan asuntoon.

Esitykseni asunto-ongelmiin:
- Suomeen tarvitaan vuokrasääntely, jotta vuokralaiset eivät ole markkinoiden armoilla ja vuokrat
saadaan kuriin.
- Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista tulee lisätä huomattavasti. On perustettava uusi aravalainajärjestelmä, joka tarjoaa edullisia ja pitkäaikaisia lainoja asuntorakentamiseen ja peruskorjaamiseen. Tätä varten on perustettava valtion tai osuuskunnallinen ei-kaupallinen
asuntopankki. Lisäksi tarvitaan valtion tai kuntien oma rakennusyritys.
- Kuntien oikeutta periä vuokrissa korkoa kunnallisiin vuokra-asuntoihin sijoitetusta pääomasta ja tonttimaasta tulee rajoittaa. Kunnissa on pidettävä huolta mm. kaavoituksella, monipuolisella asuntotuotannolla ja palveluilla siitä, että asuinalueen eivät eriydy hyväosaisiin ja huono-osaisiin.
- Asuntolainojen korkovähennysoikeudelle tulee asettaa katto, joka ei koske tavanomaista omassa asunnossa asumista, mutta rajaa vähennysoikeutta sijoitus- ja ökyasumisessa.
Asumisoikeuslainsäädäntöä tulee muuttaa niin, että yleishyödylliset rakennuttajat eivät voi periä kohtuuttomia vuokria.
- Vuokralaisten ja asumisoikeusasukkaiden oikeuksia itsehallintoon ja asukasdemokratiaan on laajennettava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti