torstai 5. huhtikuuta 2012


Vaihtoehtoinen eurooppalainen huippukokous kokosi vastarintaa

Yrjö Hakanen – 04.04.2012


Viikko sitten kokoontuivat Kööpenhaminassa EU-maiden valtiovarainministerit paisuttamaan pankkien tukea kansalaisten kustannuksella. Samaan aikaan Brysselissä vaihtoehtoinen huippukokous kokosi vastarintaa sosiaalisten oikeuksien ja demokratian alasajon pysäyttämiseksi.
Euroopan vasemmiston ja Transform!-verkoston järjestämään vaihtoehtoiseen kokoukseen osallistui noin 200 radikaalin vasemmiston, ay-liikkeen, kansalaisliikkeiden ja tutkijayhteisöjen edustajaa 23 EU-maasta. Kaksipäiväisessä kokouksessa ei tyydytty vain analysoimaan kriisiä tai esittelemään omia järjestöjä. Nyt keskusteltiin siitä, mitä voidaan tehdä yhdessä.
Ay-liikkeen politisoituminen
Vaihtoehtoisessa kokouksessa näkyi useiden EU-maiden ammattiliittojen taistelun politisoituminen. Esimerkiksi Saksan IG Metallin edustaja Horst Schmitthenner korosti ay-liikkeen tarvetta ottaa aktiivisesti osaa poliittiseen taisteluun EU:n talouskurisopimuksen hylkäämiseksi. Samasta puhuivat Belgian, Espanjan, Italian, Kreikan ja Ranskan ay-keskusjärjestöjen ja isojen liittojen edustajat.
Yhteisten kamppailujen ohella pohjaa vaihtoehtokokoukselle oli luonut se, että ay- ja kansalaisliikkeitä kokoavat foorumit, kuten eurooppalainen Joint Social Conference ja brittiläinen Coalition of Resistance, olivat kutsuneet Euroopan vasemmiston edustajia tapaamisiinsa. Brysselissä oli myös kansalaisliikkeistä laaja kirjo Maailman sosiaalifoorumin neuvostosta työttömien liikkeeseen, josta oli mukana Satu Kortelainen.
Yhteisiä tavoitteita
Keskustelujen yhteenvedossa Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent nosti kolme yhteistä tavoitetta:
1) EU:n talouskurisopimuksen ja hallitusten harjoittaman leikkaus- ja yksityistämispolitiikan torjuminen. Pankkien sijasta on tuettava vaikeuksissa olevia ihmisiä.
2) Euroopan keskuspankin roolin muutos niin, että se voi antaa – demokraattisessa kontrollissa – suoraan valtioille lainaa sosiaalisesti järkeviin julkisiin investointeihin. Nythän EKP antaa pankeille lainaa 1 % korolla ja pankit lainaavat rahat edelleen valtioille moninkertaisella, jopa 15 % korolla.
3) Demokratian alasajon pysäyttäminen. Vaatimukset mm. EU-sopimuksia koskevista kansanäänestyksistä ja rahoitusmarkkinoiden alistamisesta demokratialle.
…ja yhteistä toimintaa
Kokouksessa tehtiin monia aloitteita tiiviimmästä yhteistyöstä. Kriittisen ay-verkoston aktiivi Sippo Kähmi esitti vasemmiston, ay- ja kansalaisliikkeiden voimien kokoamista todellista demokratiaa vaativan toriliikkeen kansainväliseen toimintapäivään 12.toukokuuta.
Euroopan vasemmisto valmistelee kansalaisaloitetta EU:n vakausrahaston korvaavasta sosiaalisen ja solidaarisen kehityksen rahastosta, joka olisi julkisessa omistuksessa ja johon varoja koottaisiin muun muassa rahoitusmarkkinaverolla. Italialaiset ehdottivat marraskuulle Firenze +10 –tapahtumaa, joka kokoaisi kurjistamispolitiikkaa vastaan samaan tapaan kuin Firenzessä 10 vuotta sitten pidetty Euroopan sosiaalifoorumi kokosi Irakin sotaa vastaan.
Esillä olivat myös Ranskan ja Kreikan vaalit sekä Irlannin kansanäänestys EU:n talouskurisopimuksesta. Esimerkiksi Ranskassa presidentinvaalin galluppien kärjessä oleva sosialistien ehdokas vaatii sopimuksen uudelleenneuvottelemista. Sopimusta vastustavat kommunistit ja radikaali vasemmistorintama vaativat myös kansanäänestystä.
Kokouksesta tehty englanninkielinen videokooste löytyy tästä linkistä.
Entä Suomessa?
Täällä Suomessa on syytä kysyä, miksi SDP ja Vasemmistoliitto hyväksyvät talouskurisopimuksen, joka alistaa jäsenmaiden budjetit EU-komission kontrolliin, ja oikeiston ajamat leikkauslistat, joita vastaan muualla Euroopassa järjestetään yleislakkoja, mielenosoituksia, kansanäänestysaloitteita ja parlamenttikamppailuja?
Eräs jatko Brysselin keskusteluille on Vaihtoehtoinen kuntafoorumi, jonka SKP järjestää yhteistyössä Euroopan vasemmiston ja DSL:n kanssa 14.huhtikuuta Helsingin Paasitornissa.
Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent teki yhteenvetoa vaihtoehtoisen huippukokouksen keskusteluista.
Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent teki yhteenvetoa vaihtoehtoisen huippukokouksen keskusteluista. / Satu Kortelainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti