lauantai 19. helmikuuta 2011

Työelämä uusiksi!





Euroopan ammatillisen yhteistyöjärjestön EAY:n keväällä julistamana toimintapäivänä keskiviikkona 29. syyskuuta on toimintaa ympäri Eurooppaa. Belgian Brysseliin odotetaan keskiviikkona jopa reilua sataatuhatta mielenosoittajaa, mutta myös useassa muussa Euroopan maassa järjestetään paikallisia mielenosoituksia, lakkoja ja muita tapahtumia. Suomessa toimintaa on suunnitteilla useammassa kaupungissa.

Suomessa työelämän suurimpia ongelmia ovat pitkään jatkunut suurtyöttömyys, tulonjaon epäoikeudenmukaisuus, pätkätyöt, työuupumus ja yleinen epävarmuus. 

Hallitukset ovat 90-luvun alun lamasta lähtien noudattaneet yhtä ja samaa talousoppia, joka on palvelut suurpääoman ja rikkaiden etuja. Matalatasoiset tupo-ratkaisut ja yritysten tukeminen muun muassa poistamalla työnantajien kela-maksu eivät ole turvanneet työllisyyttä. Julkisen talouden leikkaaminen ja yksityistäminen ovat vain heikentäneet mahdollisuuksia torjua kapitalistisen talouden kriisejä. 

Hallitusten puheet työllisyyden edistämisestä ovat suurta bluffi a. Valtion ja kuntien työllisyystoimia on vähennetty. Julkisen vallan aktiiviset työllisyystoimet ovat OECD maiden vähäisimpiä. 

Samaan aikaan työssä olevia hiostetaan ja pompotellaan yhä enemmän. On synnytetty useamman kerroksen työmarkkinat. Pieni eliitti saa huippupalkkaa, useimpien reaalinen toimeentulo on vaikeutunut ja Suomeen on luotu laaja työssäkäyvien köyhien joukko. 

Työnantajat ovat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johdolla ryhtyneet murtamaan työehtosopimusten yleissitovuutta ja lakko-oikeutta. Vuokratyötä välittävien fi rmojen ja aliurakoitsijoiden avulla poljetaan räikeästi työehtoja. Väliaikaisesti Suomessa työssä olevat ulkomaiset työntekijät ovat usein vailla alkeellisiakin oikeuksia.

Esitykseni työelämän uudistamiseksi

  •  Työelämään tarvitaan uudet normit, joilla lisätään työntekijöiden oikeutta vaikuttaa työhön, työehtoihin, työllisyyteen ja myös yritysten voitonjakoon ja investointeihin. Lakko-oikeutta on laajennettava·           
  • On säädettävä minimipalkkalaki, joka takaa vähintään 1 500 euron kuukausipalkan normaalista työ-ajasta ja nostaa vastaavasti myös tuntipalkkoja.
  • Työaikaa on lyhennettävä ansiotasoa alentamatta. Näin voidaan parantaa työllisyyttä, työssä jaksamista, työn ja perhe-elämän yhteensovittamista ja korjata työn ja pääoman välistä tulonjakoa työntekijöiden hyväksi.
  • Irtisanomissuojaa on parannettava. Irtisanominen tulee tehdä työnantajille kalliimmaksi pidentämällä irtisanomisaikaa ja velvoittamalla yritys maksamaan takaisin yhteiskunnalta saamansa tuet.
  •  Eläkeikää ei saa nostaa.
  • Aktiivisella alue- ja maaseutupolitiikalla on luotava mahdollisuuksia koko maan tasapainoiselle kehittämiselle. Työelämä uusiksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti