keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Harmaa talous on kitkettävä pois!


Harmaa talous on paisunut pääomaliikkeiden vapautumisen, Euroopan unionin, kilpailuttamisen ja yksityistämisen myötä kuin pullataikina ja enemmänkin yli äyräiden. Harmaassa taloudessa liikkuu Suomessa arviolta jo yli 10 miljardia euroa vuodessa. Maksamatta jäävät verot ja työnantajanmaksut heikentävät työntekijöiden sosiaaliturvaa ja julkisten palvelujen rahoitusta.
Hallitus ja EU-komisaarit ovat sanoissa harmaata taloutta vastaan, mutta todellisuudessa ne ovat jopa suosineet talousrikollisuutta. Erityisesti valtionvarainministeriö on jarruttanut toimia harmaan talouden torjumiseksi ja siihen tarvittavien resurssien lisäämistä. Se taipui vasta painostuksen tuloksena ns. käänteiseen arvolisäveroon.
EY-tuomioistuimen mukaa ns. lähetetylle työvoimalle ei tarvitse mukaan työntekomaan sopimusten mukaisia palkkoja. Tähän vedoten romutetaan sopimusturvaa.
Julkisten hankintojen ja palvelujen kilpailuttaminen, jossa usein ratkaisee hinta, on laajentanut harmaan talouden markkinoita.
Tilaajavastuulaki on jäänyt paperiksi, joka ei estä alihankintojen ketjuttamisista ja työnantajavastuiden kiertämistä. Suomesta on tehty eräänlainen veroparatiisi sallimalla ulkomaisten sijoitusten nimettömyyden suojassa tapahtuva verojen kiertäminen.

Reseptit harmaan talouden kitkemiseksi:

·         -Tilaajavastuu on ulotettava koko alihankintaketjuun ja hankintojen ketjuttamista on rajoitettava. Ay-liikkeelle on säädettävä kanneoikeus työntekijöiden oikeuksien puolustamiseksi.

·         -Pätkä- ja vuokratyön perusteeton teettäminen on estettävä. Ay-liikkeelle on annettava veto-oikeus pätkä- ja vuokratöiden käyttöönotossa ja sen valvonnassa.

·        - Työnantajalle on säädettävä velvoite huolehtia ulkomaalaisten työntekijöiden, myös ns. lähetettyjen työntekijöiden, ilmoittamisesta verottajalle ja verojen perimisestä.

·         -Työsopimuslakiin on lisättävä määräys siitä, että myös kaikkiin ulkomailta tilapäisesti tänne töihin lähetettyjen tai tulleista työntekijöihin sovelletaan suomalaisia yleissitovia työehtosopimuksia. Euroopan unionissa tulee ottaa käyttöön normi, jonka mukaan samasta työstä samassa maassa maksettava sama palkka.

·         -Sijoittajien ja yritysten mahdollisuus kiertää veroja veroparatiisien ja nimettömänä tapahtuvaa sijoittamisen kautta on estettä.

·        - Talousrikollisuuden torjumiseen resursseja ja valtuuksia on lisättävä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti