perjantai 8. huhtikuuta 2011

Eduskunnassa tarvitaan duunareita

Duunareita on saatava enemmän pylvästaloon päättämään työelämää koskettavista asioista. Eduskuntavaaleissa on nostettava esille niin pätkätyöt kuin muutkin epätyypilliset työt ja pitkään jatkunut suurtyöttömyys ja etenkin nuorten korkea työttömyys.

– Seuraavalla eduskuntakaudella on säädettävä minimipalkkalaki, joka takaa vähintään 1 500 euron kuukausipalkan normaalista työajasta ja nostaa vastaavasti myös tuntipalkkoja. Tämä laki parantaisi ostovoimaa ja samalla vähentäisi kuntien perusturvakustannuksia, kasvattaisi verotuloja sekä tietenkin ratkaisi monia vaikeita sosiaalisia ongelmia ja köyhyyttä.

Työaika lyhyemmäksi

Keskustelu työurien pidentämisestä ei näytä laantuvan. Eläkeiän nostosta on tehty ratkaisu kaikkeen. Eläkkeelle voi jo nykyään siirtyä joustavasti. Toisaalta eläkkeen tasoa leikkaava elinaikakerroin lykkää monen eläkkeelle pääsyä.

Ja onko työtä ja terveyttä, nämä kaksi ovatkin ne tärkeimmät tekijät työntekijän kannalta. Esimerkiksi teollisuudessa ja rakennusalalla töissä olevilla työntekijöillä alkavat tukielinsairaudet vaivaamaan jo viimeistään 60 vuoden iässä. Se säästö mikä kuvitellaan saavan sillä, että työntekijät ovat pidempään töissä, joudutaankin ottamaan takaisin kohonneina terveydenhoitokuluina. Eläkkeelle siirrytään sairaampina.

Hallitus haluaa heikentää ikääntyneiden työttömyysturvaa ja polkea palkkoja, kun yli kuusikymppisten on pakko roikkua työelämässä.

Hyvä vaihtoehto työn keventämiseen osa-aikaeläke, mutta tästä eivät kaikki työnantajat tunnu pitävän. Toimihenkilöpuolella tätä käytetään hyvinkin paljon.

Lisäksi työkalupakista löytynee ratkaisu myös työllisyyden ja työssä jaksamisen parantamiseksi työajan lyhentäminen 30 viikkotuntiin. ansiotasoa alentamalla, ja samalla lasketaan eläkeikää esimerkiksi metalli- ja rakennusyöntekijöiden osalta 58 vuoteen. Näin kummankin alan duunarit pääsevät ansaitulle eläkkeelle terveempinä kuin nykyään..

Työelämään uudet normit

 Suomessa tarvitaan ehdottomasti parempaa irtisanomissuojaa.
Työelämään tarvitaan uudet normit, joilla lisätään työntekijöiden oikeutta vaikuttaa työhön, työehtoihin, työllisyyteen ja myös yritysten voitonjakoon ja investointeihin. Lakko-oikeutta on laajennettava. Tämä toteuttamiseksi koko nykyinen yt-laki on pantava uusiin puihin.

Nuorten korkeaan työttömyyteen löytyy ratkaisuja.

Nuorten työhön ja koulutukseen on panostetaan nykyistä enemmän voimavaroja. Nuorten töihin pääsy pitäisi olla turvallista ja joustavaa heti opiskelun päätyttyä. Nuorten syrjäyttäminen työmarkkinoilta tulee vielä yhteiskunnalle kalliiksi. Osa nuorista ei ehkä pääse työelämään kiinni ja joutuu työttömyydestä johtuen sosiaalisiin ongelmiin. Tulevaisuus tulee näyttämään, millaisia ongelmia nuorisotyöttömyys tulee vielä aiheuttamaan, jos ongelmaan ei paneuduta riittävällä tarmolla ja lisä satsauksilla.

Reijo Sutinen 
SKP:n kansaedustajaehdokas
Riihimäki
Hämeen vaalipiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti